Przepis na Sernik z kruszonką na kruchym spodzie wygrzebałam dawno temu w sieci. Niestety nie jestem w stanie przytoczyć źródła jego pochodzenia. Z pewnością nie jest plagiatem, gdyż wprowadziłam w nim kilka udoskonaleń ;). Jest to ciasto podwójnie przeze mnie ulubione, po pierwsze to mój ukochany sernik, a po drugie z ubóstwianą przeze mnie kruszonką, którą uwielbiam obskubywać. Też tak macie? Przepis wielokrotnie sprawdzony - mogę szczerze polecić, choć mam nadzieję, że nie muszę Was już dłużej namawiać?
- 200 g mąki
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- pół kostki zimnego masła
- 2 żółtka
- 75 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na masę serową:
- 750 g półtłustego twarogu, przynajmniej dwa razy przemielonego
- 6 żółtek
- 6 białek
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- skórka z cytryny (pomarańczy) lub owoce np. brzoskwinie
- cukier waniliowy
Składniki na kruszonkę:
- 120 g roztopionego masła
- 200 g mąki
- 100 g cukru
Mieszamy mąkę z cukrem, dolewamy roztopione masło i wyrabiamy między palcami, tak aby powstały grudki. Masę serową wykładamy na schłodzone kruche ciasto i posypujemy kruszonką. Sernik pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku aż do wystygnięcia.
Smacznego!!
Ciesze się, że mogłam ugościć Cię w swoim
"Zatracającym się" świecie.
Będzie mi bardzo miło przeczytać kilka Twoich słów pozostawionych w komentarzu.
Będzie mi bardzo miło przeczytać kilka Twoich słów pozostawionych w komentarzu.
Powiem Wam, że moja figura dziękuje Wam za brak odzewu ;) Rozumiem, że nikt nie jest zainteresowany moimi wypiekami, ale z pewnością o kawie jeszcze nie raz napiszę, bo to mój nałóg... nawet jeśli nie jesteście kawoszami ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda i na pewno smakuje bosko :)
OdpowiedzUsuńOj tak, już prawie całego sernika nie ma...
Usuń